Etiopia

Akva kävi 15-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Exculla Etiopiassa touko-kesäkuussa 2012!

Kaksiviikkoisen matkan aikana Akva vieraili useissa vesi- ja ympäristötekniikkaan liittyvissä tutkimuskohteissa. Excursion aikana oli tarkoitus vierailla esimerkiksi International Water Management Institutuutissa (IWMI) ja Nile Basin Initiativen tiloissa. Näiden lisäksi mm. Addis Abeban yliopistossa ja suomalaisten rahoittamissa kehitysyhteistyöprojekteissa sekä Suomen suurlähetystössä.

Reissua tuki Maa- ja vesitekniikan tuki, Kemira, Econet, Norkalk, Vesi-Eko, FCG, SITO, Tekla, Ramboll ja Pöyry. Akva kiittä mitä nöyrimmin tukijoitaan.


 

Excumestarin blogi:

Etiopian excu alkaa! (26.5.)

Akvan Etiopian XQ alkaa tänään!

18 seikkailijaa lähtee tutustumaan Etiopiassa mm. lyhenteisiin  NBI, ENTRO, IWMI, AAWSA, EWTEC, ja CMP.

Lyhenteiden takaa löytyy vesialan organisaatiotia ja yhdistyksiä. Lyhenteiden lisäksi käydään vesiministeriössä, Suomen suurlähetystössä jne.

Matkalla ollana 16 päivää ja retti kiertää Addis Abeban, Bahir Darin ja Lalibelan kautta.

Akvan sivuilla julkaistaneen muutama excu-blogi henkinen julkaisu seuraavien viikkojen aikana. Check it out!

 

Akva Addiksessa (30.5)

Heippa,

Akvan ulkoexcu Etiopiaan on hurahtanut reippaasti käyntiin. Nelisen päivää on nyt oltu Addis Abebassa ja vierailtu Nile Basin Initiativen luona (+ ENTRO), Ethiopian water works construction Enterprisen tiloissa (Etiopian suurin infra urakoitsija), Ethiopian Water technology Centerissä (vesiammattilaisten koulutuskeskus) ja vesiministeriössä.

Viime päivät tiivistettynä: Meininki on mahtava, ruoka(+juoma) hyvää ja halpaa. Paikkana on kyllä jotain ihan muuta kuin Suomi. Matkailu avartaa.

Huomenna mennään Suomen suurlähetystöön ja paikallista vesihuoltofirmaa tapaamaan. Lauantaina matkaamme Bahir Dariin.

 

Akva Niilin alkulähteillä (4.6.)

Heippa!

Akvan ulkoexcu jatkaa porskuttamistaan. Kaikki on mennyt ehkä jopa liian hyvin. Viime postauksen jälkeen on siis käyty suurlähetystössä ja paikallisen jätevesiviranomaisen toimistossa ja jätevedenputsarilla.

Lauantaiaamuna suuntasimme bussilla pois Addiksesta kohti pohjoista ja Bahir Darin kaupunkia, joka sijaitsee Lake Tanan rannalla, josta Sininen Niili saa alkunsa. Bussi matka kesti 12 tuntia, jonka aikana näimme paljon maaseutua ja mm. Blue Nile Gorgen, joka oli huikea.

Bahir Darissa olimme Niras-yhtiön vieraana ja tutustuimme heidän hallinnoimaan vedenhallintaan ja eroosiontorjuntaan. Pääsimme vihdoin kentälle näkemään miten hommamaastossa tehdään, toimistoissa olemme istuneet jo ihan tarpeeksi. Excu oli varmasti kaikille ikimuistoinen.

Tänään käytiin Sinisen Niilin putouksilla ja Lake Tanalla. Vaikka putouksesta suurin osa ohjataan nykyään vesivoimaan ja oli kuivakausi, niin putous oli komea. Lake Tanalla näimme luostareita, virtaheeboja ja todella paljon pelicaaneja.

Huomenna matka jatkuu lentäen Lalibelaan kohti kuuluisia kalliokirkkoja.

 

Yli 2600 metriä merenpinnasta (6.6)

Excu on nyt siis edennyt Lalibelaan (n. 2630 metriä merenpinnasta), jossa sijaitsevat Etiopian kuuluisat kalliokirkot. Käymme huomenna myös tutustumassa paikalliseen community managed projectiin Planin johdolla. Perjantaina lennämme takaisin Addikseen ja lauantaiyönä Suomeen.

Tänään katselimme kirkkoja ja kävimme syömässä ja juhlimassa Rikun synttäreitä ehkä maailman kummallisimmassa näköalaravintolassa…

 

Akvan ulkoexcu loppuu (9.6.)

Tänään illalla excupossemme suuntaa takaisin Suomeen. Lensimme eilen Lalibelasta (yllättäen Gondorin kautta) Addikseen. Eilen illalla pidimme päätösillallisen Etiopialaisessa “show and dinner” -ravintolassa.  Lisää kuvia yritän saada tänään kuva-albumiin.

Reissu on ollut erittäin antoisa, joten juttua siitä riittää jatkossakin. Myöhemmin sitten joskus saadaan varmaan excuraportti tänne sivuille myös. Mahdollisesti saamme jutut myös Vesitalous-lehteen, SYKEn vesikirjeeseen, ja Ympäristöhallinnon Ympäristö-lehteen. Joitain juttuja tulee myös sponssifirmojen sisäisiin lehtiin ja Ulkoministeriöön kaiketi myös.

Excun kaato ja Akvan kesäpäivät pidetään siis tämän kuun viimeinen päivä (la 30.6.) Isossa Vasikkasaaressa ja OK20:ssä. Kaikki Akvalaiset ovat erittäin tervetulleita pitämään hauskaa ja kuulemaan tarinoita Etiopiasta.

“Excublogi” loppuu tähän.

– Lauri (excumestari)

 


 

  • Etiopian excusta julkaistiin pieni uutinen CMP Etiopian nettisivuilla. Käy lukemassa!
    http://www.cmpethiopia.org/page/436
  • Vesitalous-lehdessä (2/2013) on myös lyhyt matkaraportti excursiosta.
  • Panu Laurellin kirjoittama juttu Etiopian excusta on julkaistu Econetin lehdessä.

Vastaa